torstai 16. syyskuuta 2010

Kehitys

Ennen lähtöämme kuulin monta kertaa saman kysymyksen: Miksi Afrikan maat eivät ole kehittyneet samalla tavalla kuin esimerkiksi Aasian maat? Miksi ne ovat jääneet polkemaan sillä tavalla paikoilleen?

En jaksanut oikein osallistua keskusteluun. Tuntui niin vaikealta määritellä, mikä on kehittynyttä ja mikä ei. Ja että onko kehitys aina hyvää. Olisiko parempi kehittyä siten kuin me asian ymmärrämme, vaikka maapallo sen seurauksena räjähtäisi? Minusta ei. Ja niin ollen on vaikea arvioida sitäkin, ovatko Afrikan asiat jotenkin keskeisesti Aasiaa huonommin.

Mutta: Kyllä minäkin sellaisia mietin, täällä, vaikka se nolottaakin. Sellaisia kuin että miksi he heittävät jätteet rannalle (joka muuten olisi ehkä maailman kauneimpia) tai tienvarteen, että miksi siinä ei vaikuta olevan mitään systeemiä. Eikö kompostointi olisi aika kannattavaa? Monella täällä on kuitenkin pieni tai suurempi vihannesmaa.

Tai että miksi vessat ovat usein hankalia reikiä lattiassa, kun voisi rakentaa huussin, ja miksi muutenkin on niin likaista? Miksi heidän tulisijansa ovat lähes aina polven korkeudella, minusta jotenkin hankalan näköisesti? Miksi ei tiskisieniä, saippuoita, vessapaperia (kaupasta niitä saa kyllä, ja kalliita ovat, kyllä, mutta että niin kalliita?)?

Ja heti perään ajattelen miten vääriä ja kummallisia kysymyksiä heidän mielestään varmasti mietin. Että on tärkeämpiäkin asioita! Olen kuin muinoin tapaamamme ranskalainen, joka mittasi Helsingin hienoutta monumenttien suuruudella. Ei ollut kovin hieno, eikä Pariisiin verrattuna tietenkään mitään. Teki mieli sanoa, että ranskalaiset voivat rauhassa olla ylpeitä linnoistaan ja jyhkeistä kivikaaristaan, mutta Suomeen ei semmoisista kannata tulla kyselemään. Eivät ole meillä olleet päällimmäisinä mielessä.

Ehkä kannattaisi mieluummin keskittyä etsimään sitä, mikä paikallisilla on päällimmäisenä mielessä. Joku sanoo, että beniniläiset eivät vain kanna huolta huomisesta, että se selittää kaiken, mutta yksinkertaistukselta se minusta kuulostaa.

Samalla voin ihan aiheellisesti miettiä sitä, onko järkevää lentää tänne maailman ääriin näitä asioita ihmettelemään, ja onko oikein täällä nautiskella harvoista vesivessoista, ahkerasta tietokoneen lataamisesta, kaasulla keittämisestä, huoneen sähköisestä viilentämisestä. Onko oikein ostaa täällä Coca-Colaa kun voisi ostaa naapurin madamen tekemää mehua, tai tonnikalaa kun voisi hakea tuoretta rannasta kalastajilta?

Ja tämä kaikki, jota en mielelläni tunnusta, vain siksi, että tuttuuden sirut ovat täällä kultaa kalliimpia, ne tyynnyttävät kun kaikki tuntuu vieraalta: ylikansallisen yhtiön turvalliset tölkit, koneen hurinan tuottama sopiva lämpötila, kakan huuhtominen pois näkyvistä yhdellä kädenliikkeellä.

Aika usein hävettää.

2 kommenttia:

Ilona kirjoitti...

Ajatuksia heräsi, mutta ne poukkoilevat hurjasti ympäriinsä, enkä oikein saa niistä otetta.

Semmoista kuitenkin, että varmasti ei kaikki "kehitys" ole kehitystä. Eikä minun tarvitse mennä anoppilaa kauemmas, että näen paikan, jossa ei kierrätetä mitään (paperia lukuun ottamatta). Täällä moni on sitten niin laiska, ettei kuitenkaan tee mitään, vaikka mahdollisuudet siihen kyllä olisi annettu.

Täällä on nyt menossa nälkäpäiväkeräys. Annoin minäkin eilen roponi purkkiin, mutta huono omatunto jäi silti. Jos voisi auttaa jotenkin enemmän...

Riina kirjoitti...

Hauskoja ajatuksia. Mä kans huomasin että oli ihanaa katsoa MTV:tä Perussa, kun kaikki muu oli vierasta, Beyonce tuntui tosi tutulta. Hassuahan se on mutta ymmärrettävää.